تحقيق منطقه حفاظت شده جهان نما استان گلستان
دسته بندي :
کالاهای دیجیتال »
رشته جغرافیا (آموزش_و_پژوهش)
تاریخچه:
منطقه حفاظت شده جهان نما که نام آن از دهکده ی ییلاقی جهان نما اقتباس شده است در سال 1352 بر اساس مصوبه ی شماره ی 51 شورای عالی حفاظت محیط زیست و ثبت روزنامه رسمی شماره 4102745 مورخ 53/11/14 که از تاریخ 53/12/9 اجرا و با وسعتی معادل 30650 هکتار به عنوان منطقه ی حفاظت شده اعلام شد.
خصوصیات جغرافیایی:
منطقه حفاظت شده ی جهان نما در استان گلستان و در ارتفاعات جنوب گرگان و جنوب شرقی کردکوی در سلسه جبال البرز بین 35 دقیقه و 36 درجه تا 42 دقیقه و 36 درجه عرض جغرافیایی و 8 دقیقه و 54 درجه تا 36 دقیقه و 50 درجه طول جغرافیایی قرار گرفته است.این منطقه از شمال به شصت کلا , زیارت و از شرق به چهار باغ , از طرف غرب به درازنو و از جنوب به رودخانه چهار باغ و رادکان محدود است.
كوه هاي مهم جهان نما
دره هاي مهم منطقه جهان نما
چشمه هاي مهم منطقه حفاظت شده جهان نما
رودخانه هاي مهم جهان نما
زيارت در شمال شرق منطقه
رودخانه سفيد دره در جنوب منطقه
و...
اقلیم:
تعریف منطقه حفاظت شده:
تعداد و مساحت مناطق حفاظت شده ایران:
شناسایی پستانداران منطقه:
پراکنش خرس در منطقه حفاظت شده جهان نما:
پراکنش پلنگ در منطقه حفاظت شده جهان نما:
پراکنش قوچ و میش در منطقه حفاظت شده جهان نما:
پراکنش پازن در منطقه حفاظت شده جهان نما:
پراکنش شوکا در منطقه حفاظت شده جهان نما:
پراکنش مرال در منطقه حفاظت شده جهان نما:
شناسایی گیاهان منطقه:
جامعه ی گیاهی ( فلور ) منطقه ی حفاظت شده ی جهان نما با توجه به ارتفاع و نوع خاک بسیار متنوع است که به سه دسته ی پوشش علفزار Grassland , پوشش بوته زار Bushland و پوشش سوزنی برگان Evergreen woodland تقسیم می شود که از مهمترین گونه های پهن برگ و سوزنی برگ و علفی می توان به طور خلاصه گونه های زیر را نام برد:
درختان سوزنی برگ مانندسرخدار (Taxus bacata ) , ارس (Excelsa juniperus ) , سرو کوهی ( Juniperus oxycedrus ) و (Juniperus communis )
درختان و درختچه های پهن برگ مانند بلند مازو (Quercus castanefolia ) , ممرز (Carpinus betulus ) , راش ( Fagusorientalis ) , آلوچه ( Prunus spp. ) , بید ( Salit spp. ) , زرشک ( Berberis spp. ) , آزاد ( Zelkovacarpinifolia ) , هفت کول ( Viburnum lantana ) , نمدار ( Tilia spp. ) , سیاه تلو ( Paliurusspina christi ) و شیر خشت ( Cotoneaster spp. )
شناسایی پرندگان منطقه:
منطقه ی حفاظت شده جهان نما به علت کوهستانی بودن و پوشش بوته ای و علفزار در کنار درخت زار تنک , گونه های بسیار با ارزشی
پراکنش کبک دری در منطقه حفاظت شده جهان نما:
شناسایی دوزیستان و خزندگان منطقه:
از دوزیستان و خزندگانی که در منطقه حفاظت شده جهان نما زندگی می کنند می توان به موارد زیر اشاره کرد : قورباغه, قورباغه جنگلی, وزغ , لاک پشت خزری , لاک پشت افغانی , آگامای صخره ای , آگامای سفید, آگامای سروزغی معمولی
ماهیان:
هنوز بررسی در مورد ماهیان منطقه صورت نگرفته است ولی با توجه به اینکه سرچشمه رود نکا از چهار باغ است و این رودخانه مرز جنوبی منطقه حفاظت شده جهان نما را مشروب می نماید و با عنایت به این مطلب که رودخانه نکا دارای
تهدیدات منطقه:
- منطقه حفاظت شده جهان نما که یکی از مناطق کم نظیر تحت حفاظت است که درمعرض انواع آسیب های جدی قرار دارد که صدمات ناشی از گردشگری بی رویه یکی از جدی ترین این آسیب هاست.
- مساله کمبود تجهیزات و تعداد کم محیط بانان در منطقه.
- چراي دام اين زيستگاه حفاظتشده بينظير را به ورطه نابودي ميكشاند، به خصوص آنكه در اين منطقه از ورود دام به داخل زون امن مغزي منطقه جلوگيري نميشود.
-
راهکارهای مدیریتی:
- باید در تمامی برنامه های گردشگری، هماهنگی های لازم و قانونی با سازمان محیط زیست صورت بگیرد، همچنان که انتظار داریم سازمان های دیگر در پایگاه هایی که در اختیار سازمان محیط زیست است بدون هماهنگی وارد نشوند.
- اگرچه منطقه حفاظت شده جهان نما به عنوان منطقه نمونه گردشگری معرفی شده، اما نباید بدون مطالعه و برنامه ریزی های مورد تایید سازمان های متولی به آن وارد شویم، چرا که اگر این نوع گردشگری بدون ضابطه و برنامه را گسترش دهیم به اهدافی که تعیین شده، نخواهیم رسید.
- مساله کمبود تجهیزات و تعداد کم محیط بانان در مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست، ناشی از اولویت ندادن دولت ها به مقوله محیط زیست است. ضمن اشاره به استاندارد جهانی هر 4هزار هکتار، یک محیط بان می توان گفت: در کل مناطق زیر پوشش سازمان حفاظت محیط زیست که حدود 13 میلیون هکتار است، کمتر از هزار محیط بان مشغول حفاظت هستند و این آمار گویای آن است که ما کمتر از یک سوم استاندارد جهانی هستیم که مسلماً با چنین امکاناتی نمی توان مناطق را از تعرضات پاک کرد. یکی از راه حل های عمده حل چنین مشکلاتی را صدور کارت مخصوص و بلیت های ویژه با نظارت سازمان محیط زیست می داند
-
دکتر کهرم استاد بین المللی دانشگاه راهکارهای ساده و موثری را که در کشورهای پیشرفته به کار می رود پیشنهاد می کند مثل:
- تعیین ظرفیت تحمل منطقه
- صدور کارت تردد
-
منابع:
-کیابی,بهرام و رمضان قائمی.1379.منطقه حفاظت شده جهان نما..
-حسینی,aمجتبی و وحید خیرآبادی.1388.مناطق تحت مدیریت گلستان. انتشارات سازمان حفاظت محیط زیست.
-منصوری,جمشید.1387.راهنمای پرندگان ایران.
انتشارات ستاره سبز.
- .